2011. augusztus 11., csütörtök

Viva Las Vegas!

Par napja ritkultak a bejegyzesek. Ennek tobb oka is van. A net ilyen orszagban is makacskodhat s amikor jol mukodott, ezerrel faragtam a jovo szombati musort. Hiszen unokabatyam lagzijaban - a landolas heteben maris - vofely/ceremoniamester szerepet biztak ram es nem jatszhatom el a bizalmukat (eletuk ily nagy napjan). Szoval vegso formajara kell szabnom a musort.
Meg hat amugy is: az utolso napokban jarunk. Kedden reggel start haza.

No mindegy, amit felbe hagytam, illik folytatnom.
Ugy dontottem, nem is a las vegas-i szallodak es kaszinok jelzoit sorolom itt superlativusokban, hanem olyan pillanatait elevenitem fel az ott toltott 3 napunknak, amit ritkan lat es hall a nagyerdemu.
Magarol a varosrol meseljenek a kepek, az elso ketton mindjart a mi hotelunk, az Excalibur lathato.
A Szabadsag-szobor (Statue of Liberty) mar a szomszedos New York-New York szalloda bejarata.
A tobbi hotel belso es kulso design-ja es nehany belvarosi kep:

A fekete limuzinokat oradijert lehet berelni, amiert kering veled a varosban. Mintha egy lesotetitett luxusszobaban lennel. Hadd ne mondjam, mire hasznaljak sokszor...
Las Vegas nem veletlenul a vilag egyik legnagyobb szorakoztatasi, bevasarlasi es szerencsejatek-kozpontja. A belvarosban lakas nincs, csak kaszinohotelek es uzletek. Julius 4-en a Stripen (ez a fout, azaz a LV Boulevard) osszpontosult a 600 ezres lakossag 90%-a. Egyebkent azt mondjak, turistaszezonban kb. 2 millioan lakjak a varost. Unnepi programok? Tuzes kalozhajo-bemutato, fenyjatek es vizishow a het minden napjan lathato volt. A foutcan 4 helyen, 4 hotelbol lottek fel tuzijatekot, a jarda szelen es a feluljarokon ultek az emberek es neztek.
Ha forro esteken (mert ott altalaban az van) setalsz az ut mellett, a szallodakbol omlik ki a 15 foknal hidegebb levego a legkondikkal agyonnyomott epuletek bejaratatol. Sok az utcazenesz, a jelmezes, pantomim. Az egyik helyen (15-20 m2-en) negerek tartottak karaoke bulit. Ott ragadtunk, elszaladt az ido. Remek hangjuk volt, az egyik tiszta M.Jackson volt... a masik meg Rihannat nyomta jol. Ejjel par kirakatban felmeztelen csajok tancoltak, ki lehet berelni oket. Ebben a temaban szorolapoznak a jardan 10 meterenkent sotetedes utan. Szoval a millio nyerogep mellett ezek a dolgok is bizonyitjak az alvilag jelenletet.
Hiaba, ez a Sin city, azaz a bunos varos.
Az egyik Batman-nek oltozott jelmezest egyik ejszaka le is fujtak spray-jel. A "denever" viszont a 3-bol egyet elkapott es olyan jol eltalalta okollel, hogy a kierkezo mentok jegzacskoja alatt is orditott. Valoszinuleg eltort az orrnyerge. Megerdemelte. A biciklis rendorok perceken belul ott voltak es intezkedtek. Egy masik este Elvis Presley penzes urnajat rugtak fel, ugy fogtak le az ontorvenyu bosszura keszulo Elvist...
Emellett csudaszep dolgok is zajlottak. Meg jok is. Pl. nyertunk 4 dollart az egyik gepen :)) (aztan el is buktuk :(()
Mindenki oriasi koktelos poharral maszkalt az utcakon. Mi is vettunk egyet, szuvenir otthonra. A welcome partyn talan abbol iszunk majd ;)
Azon a heten tobb nagy sztar is a varosban (a mi utcankban :)) lepett fel. Paul van Dyk, D.Copperfield, C.Dion es asszem C.Aguilera. Profi box es K1 galat is hirdettek az orias fenyreklamok. Persze ezeket mar nem neztuk meg.
A fullextras medencekrol mar meseltem. A mienk az egyik nap le volt zarva, igy atmentunk a Luxorba. Ez egy piramis alaku, egyiptomi hangulatu hotel fekete uvegbol. Akkor lattuk, hogy oda erkezett a Bodies kiallitas. Erre mar utaltam, hogy ott vegul lecsusztunk rola (mint anno Pesten), de nagy szerencsenkre Chicagoban utolertuk.
Napkozben iszonyatos forrosag van ott Del-Nevadaban, muszaj is volt kicsit strandolni. :) ;) 
A nok bikiniben vagy furdoruhaban strandolnak, de lehetoleg minel tobb dolog takarva legyen. A ferfiak shortban usznak, sot terdgatyaban. Meg az oreg bacsikon is az van. A fecskerol egybol levagjak, hogy europai vagy. Allitolag egyszer egy furdohelyen egy fecskes ferfihoz rendort hivtak, kozszemerem sertesert.

Mindegy, szoval forro napok voltak. A hoseg miatt volt az is, hogy ugy dontottunk: a keddi delutant a klimas kocsiban toltjuk es kirandulunk egyet a Halalvolgybe (Death Valley). Mondanom sem kell: rekordhoseg (majdnem 50 fok), feher soval kevert homoksivatag, a tudonket perzselo levego. Mindez kozel 86 meterrel a tenger szintje alatt. Ez az USA legmelegebb es legmelyebb videke egyben.
Este megint belvarosi seta a pazarul kivilagitott Las Vegasban. Ide tartozik meg 2 dolog. Adrit itt princess-eztek le masodszor (Hollywood utan) idegenek. Az arak abszolut foldiek (a szallas is egy horvat csaladi apartman araval vetekszik), de mi a folyamatos folyadekszuksegletet inkabb ingyen potoltuk. Magyar lelemenyesseg. Emlitettem, hogy itt a McDonalds-ban az uditos poharat ingyen ujratoltheted. Nos, mi elso nap ettunk egyet a mekiben es magunkkal vittuk a poharat. Mivel minden hotelnek sajat mekije van, uton-utfelen ujra tudtuk tolteni. Jobbnal jobb uditokkel :) Szerintem 3 nap alatt tobb 10 liter hideg frissitot huztunk le gratiszban. A vegere mar szetazott a pohar, meg hat amugy is bucsuztunk Vegastol.
A harmadik itt toltott ejszaka utan ugyanis felkerekedtunk es indultunk tovabb. Immar kelet fele, hiszen hazafele vettuk az iranyt.
Atmentunk a Hoover-gat felett, ami a Colorado folyo legnagyobb duzzasztogatja. Az itteni vizeromu 3 allam (pazarlo) energiaszuksegletet elegiti ki. Olyan fontos, hogy a 2.vilaghaboru alatt (Pearl Harbor idejetol) elzartak a kulvilag elol. Kesobb ujra megnyotottak, s azota nagy turistalatvanyossag. Itt forgattak allitolag a Transformers par jelenetet is a 220 meter magas vasbeton gatrendszeren.
A folytatasban indian rezervatumon mentunk keresztul. Legtobb helyen lakokocsik vagy kis mobil lakasok csokemennyel, lovas karam a haz korul. Ezekben par helyen volt olyan foltos lo is, mint a rajzfilmek indian lovai. Szikes szaraz talajon par noveny a haz korul, kiteregetett ruhak, autoroncsok. Volt, ahol meg indian sator is allt (azt mondtak, az kimondottan a turistak miatt van). A nap vegere ratertunk a legendas 66-os utra (Route 66), azon kerestunk szallast is. Egy western hangulatu kisvarosban, Williams-ben szallt rank az ejszaka... es a sok szunyog :)
Masnap reggel korulneztunk a boltokban. Itt minden a cowboy hagyomanyokrol es a Route 66-rol szolt (polok, szuvenir targyak feltunoen olcso aron).
Majd indultunk tovabb, hiszen mar csak 60 merfoldnyire voltunk a varva vart Grand Canyontol... COMING SOON :D
Az lesz az utolso nehany bejegyzesunk egyike! Csok a csaladnak!
Tibi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése